Jadual Berbuka Puasa Dan Imsak Kelantan 2017

Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Kelantan Tahun 2017. Bulan Ramadhan, bulan yang sangat mulia bakal kembali lagi. Awal puasa 1 Ramadhan 1437H bakal disambut di Malaysia pada 27 Mei 2017 (Hari Sabtu – tertakluk kepada perubahan). Sehubungan itu, berikut adalah Jadual Berbuka Puasa Dan Imsak Kelantan 2017 bagi Bulan Ramadhan 1438 Hijrah.

Jadual rasmi ini telah dikeluarkan oleh Jabatan Kebajikan Islam Malaysia (JAKIM). Waktu berbuka puasa dan Imsak di Negeri Kelantan dibahagikan kepada 2 zon iaitu Zon 1 dan Zon 2.

Jadual Berbuka Puasa Dan Imsak Kelantan 2017

Jadual Berbuka Puasa Dan Imsak Kelantan 2017 (1438H)

Berikut dikongsikan Jadual Berbuka Puasa Dan Imsak Kelantan 2017 mengikut kawasan/ zon. Maklumat yang dikongsikan adalah tarikh, hari dan waktu.

Zon 1 – Jajahan Kota Bharu, Bachok, Pasir Puteh, Tumpat, Pasir Mas, Tanah Merah, Machang, Kuala Krai dan Gua Musang (Daerah Chiku)

Jadual Berbuka Puasa Dan Imsak Kelantan 2017

Zon 2 – Jajahan Jeli, Gua Musang (Daerah Galas dan Bertam), Dan Jajahan Kecil Lojing

Jadual Berbuka Puasa Dan Imsak Kelantan 2017
Sumber : JAKIM

Panduan Berpuasa Di Bulan Ramadhan

Digalakkan berniat puasa untuk sebulan dengan sekali niat pada malam pertama Ramadhan bagi mengelakkan daripada tidak sah puasa kerana terlupa berniat pada malamnya. Para ulama berpendapat kita boleh bertaklid mengikut mazhab Imam Maliki yang mengharuskan niat puasa untuk sebulan Ramadhan.

Namun begitu, jika puasa Ramadhan kita terputus oleh sesuatu sebab, seperti haidh, sakit atau lain-lain, maka niat puasa sebulan itu tidak lagi memadai untuk hari-hari puasa yang seterusnya, tetapi, hendaklah diperbaharui niat apabila tidak ada lagi perkara yang menghalang daripada puasa berturut-turut tersebut.

Maksudnya, dengan memperbaharui niat sekali lagi bagi semua hari-hari puasa Ramadhan yang berbaki, iaitu niatnya:

“Sahaja aku berpuasa esok dan sehingga akhir Ramadhan ini kerana Allah Ta’ala”.

Selamat menjalankan ibadah puasa. Semoga Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Kelantan 2017 ini bermanfaat buat semua umat Islam dalam mendaptkan waktu berbuka dan Imsak sepanjang bulan Ramadhan.