Jadual Berbuka Puasa Dan Imsak Kuala Lumpur 2017

Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Kuala Lumpur 2017. Bulan Ramadhan yang mulia kembali lagi. Berikut adalah Jadual Berbuka Puasa Dan Imsak Kuala Lumpur 2017 serta Putrajaya bagi Bulan Ramadhan tahun 2017/ 1438 Hijrah. Jadual ini telah dikeluarkan oleh Jabatan Kebajikan Islam Malaysia (JAKIM).

Jadual buka puasa dan Imsak seluruh negeri di Malaysia boleh layari di Buka Puasa. Selamat berpuasa.

Jadual Berbuka Puasa Dan Imsak Kuala Lumpur

Jadual Berbuka Puasa Dan Imsak Kuala Lumpur 2017

Berikut dikongsikan jadual waktu berbuka puasa dan Imsak buat seluruh Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya untuk tahun 2017. Maklumat yang dikongsikan termasuk hari, tarilh hijriah dan miladiah dan waktu imsak dan berbuka.

Jadual Berbuka Puasa Dan Imsak Kuala Lumpur 2017
Sumber : JAKIM

Maklumat Penting Puasa Di Bulan Ramadhan

Dikongsikan juga maklumat penting lain berkaitan puasa seperti berikut :-

  • Tarikh Mula Puasa : 27 Mei 2017 (Hari Sabtu)
  • Niat Puasa dan Doa Berbuka Puasa – Klik Niat & Doa
  • Niat Puasa Ramadhan – Tidak wajib dan tidak juga sunat berniat dalam bahasa Arab. Memadai dalam bahasa Melayu atau apa-apa bahasa yang kita fahami. Tetapi baik dan berpahala jika diamalkan dalam bahasa Arab dengan niat kita cinta kepada bahasa Arab sebagai bahasa Nabi Muhammad s.a.w. dan bahasa Al-Quran.
  • Digalakkan berniat puasa untuk sebulan dengan sekali niat pada malam pertama Ramadhan. Ianya bagi mengelakkan daripada tidak sah puasa kerana terlupa berniat pada malamnya.
  • Para ulama berpendapat kita boleh bertaklid mengikut mazhab Imam Maliki yang mengharuskan niat puasa untuk sebulan Ramadan
  • Namun begitu, jika puasa Ramadhan kita terputus oleh sesuatu sebab, seperti haidh, sakit atau lain-lain, maka niat puasa sebulan itu tidak lagi memadai untuk hari-hari puasa yang seterusnya, tetapi, hendaklah diperbaharui niat apabila tidak ada lagi perkara yang menghalang daripada puasa berturut-turut tersebut.
  • Marilah sama-sama kita mengerjakan solat terawih. Panduan cara solat Terawih

Selamat berpuasa buat semua umat Islam di Malaysia. Kepada penduduk Kuala Lumpur. Putrajaya, sila rujuk Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak 2017 Kuala Lumpur/ Putrajaya di atas ini sebagai panduan semasa bulan Ramadhan.