Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Negeri Sembilan 2017

Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Negeri Sembilan Tahun 2017. Hendak tahu waktu berbuka puasa dan sahur di Negeri Sembilan tahun 2017? Berikut dikongsikan Jadual Waktu Berbuka Puasa dan Imsak Negeri Sembilan Darul Khusus Malaysia bagi Bulan Ramadhan tahun 2017/ 1438 Hijrah. Waktu berbuka di N9 terbahagi kepeada 2 zon iaitu zon Tampin/ Jempol dan Zon Seremban, Port Dickson, Kuala Pilah, Rembau Dan Jelebu.

Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Negeri Sembilan 2017 rasmi ini telah dikeluarkan oleh Jabatan Kebajikan Islam Malaysia (JAKIM). Untuk makluman, umat Islam di Malaysia akan mula berpuasa pada hari Sabtu, 27 Mei 2017. Negeri yang bercuti pada Awal Ramadhan adalah Kedah, Johor dan Melaka.

Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Negeri Sembilan 2017

Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Negeri Sembilan 2017 (1438H)

Berikut adalah Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Negeri Sembilan 2017 untuk semua zon dan kawasan. Jadual berbuka puasa dan Imsak 2017 seluruh negeri di Malaysia boleh di layari di Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak 2017. Niat Puasa dan Doa Berbuka Puasa pula boleh dirujuk di Lafaz Niat dan Doa.

1. Zon Tampin Dan Jempol

Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Negeri Sembilan 2017

2. Zon Seremban, Port Dickson, Kuala Pilah, Rembau Dan Jelebu

Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Negeri Sembilan 2017

Panduan Berpuasa Ramadhan

Anda digalakkan untuk berniat puasa untuk sebulan dengan sekali niat pada malam pertama Ramadhan bagi mengelakkan daripada tidak sah puasa kerana terlupa berniat pada malamnya. Para ulama berpendapat kita boleh bertaklid mengikut mazhab Imam Maliki yang mengharuskan niat puasa untuk sebulan Ramadan

Namun begitu, jika puasa Ramadhan kita terputus oleh sesuatu sebab, seperti haidh, sakit atau lain-lain, maka niat puasa sebulan itu tidak lagi memadai untuk hari-hari puasa yang seterusnya. Tetapi, hendaklah diperbaharui niat apabila tidak ada lagi perkara yang menghalang daripada puasa berturut-turut tersebut.

Maksudnya, dengan memperbaharui niat sekali lagi bagi semua hari-hari puasa Ramadhan yang berbaki, iaitu niatnya:

“Sahaja aku berpuasa esok dan sehingga akhir Ramadhan ini kerana Allah Ta’ala”.

Selamat berpuasa, semoga Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Negeri Sembilan 2017 ini bermanfaat buat semua. Semoga ibadah kita semua diterima oleh Yang Maha Esa.