Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Perlis 2017

Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Perlis 2017. Hendak tahu waktu berbuka di Negeri Perlis tahun 2017? Berikut adalah Jadual Waktu Berbuka Puasa dan Imsak bagi negeri Perlis Malaysia bagi Bulan Ramadhan tahun 2017/ 1438 Hijrah. Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Perlis 2017 rasmi ini telah dikeluarkan oleh Jabatan Kebajikan Islam Malaysia (JAKIM).

Untuk makluman, umat Islam di Malaysia akan menyambut Awal Ramadhan pada hari Sabtu, 27 Mei 2017. Tarikh mula puasa adalah hari cuti umum untuk Negeri di Melaka, Johor dan Kedah.

Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Perlis 2017

Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Perlis 2017

Perlis Indera Kayangan adalah sebuah negeri kecil yang terletak di bahagian paling utara Semenanjung Malaysia. Berikut adalah Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Perlis 2017 untuk panduan mereka yang berada di Negeri Perlis semasa bulan Ramadhan kali ini. Jadual berbuka puasa ini memaparkan tarikh, masa berbuka dan Imsak.

Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Perlis 2017 Sumber : JAKIM

Panduan Puasa

Jadual waktu berbuka puasa dan Imsak 2017 seluruh negeri di Malaysia boleh di layari di Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak 2017. Niat Puasa dan Doa Berbuka Puasa pula boleh dirujuk di Lafaz Niat dan Doa.

Digalakkan berniat puasa untuk sebulan dengan sekali niat pada malam pertama Ramadhan bagi mengelakkan daripada tidak sah puasa kerana terlupa berniat pada malamnya. Para ulama berpendapat kita boleh bertaklid mengikut mazhab Imam Maliki yang mengharuskan niat puasa untuk sebulan Ramadan

Namun begitu, jika puasa Ramadhan kita terputus oleh sesuatu sebab, seperti haidh, sakit atau lain-lain, maka niat puasa sebulan itu tidak lagi memadai untuk hari-hari puasa yang seterusnya, tetapi, hendaklah diperbaharui niat apabila tidak ada lagi perkara yang menghalang daripada puasa berturut-turut tersebut.

Maksudnya, dengan memperbaharui niat sekali lagi bagi semua hari-hari puasa Ramadhan yang berbaki, iaitu niatnya:

“Sahaja aku berpuasa esok dan sehingga akhir Ramadhan ini kerana Allah Ta’ala”.

Selamat berpuasa buat semua umat Islam di Malaysia. Semoga perkongsian Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Perlis 2017 bermanfaat buat semua.