Semakan Syarat Kelayakan Permohonan UPU iMASCU

Semakan Syarat Kelayakan UPU Online iMASCU. Berikut dikongsikan cara membuat Semakan Syarat Kelayakan Permohonan UPU iMASCU. Calon-calon yang ingin melanjutkan pelajaran ke Universiti Awam melalui Permohonan UPU online kini boleh membuat semakan kelayakan melalui Sistem Semak Syarat. Applikasi semakan iMASCU ini telah dilancarkan oleh Jabatan Pendidikan Tinggi, Kementerian Pendidikan Tinggi dan UPU. Senarai kategori permohonan UPU pula boleh dirujuk di Laman Web UPU.

Anda boleh membuat semakan program pengajian yang anda layak di UA & Politeknik Premier berdasarkan kepada keputusan SPM yang diperolehi. Semakan ini merangkumi kelayakan akademik sahaja.

Semakan Syarat Kelayakan Permohonan UPU
Semak Syarat Kelayakan Permohonan UPU

Semakan Syarat Kelayakan Permohonan UPU iMASCU

iMASCU, Sistem Semakan Syarat dapat membantu pelajar untuk menyemak syarat kelayakan untuk pelbagai program pengajian di UA merangkumi Asasi, Diploma dan Ijazah Sarjana Muda.

Langkah Membuat Semakan

Berikut adalah panduan ringkas cara membuat semakan syarat kelayakan permohonan UPU secara online melalui iMASCU, Semak Syarat.

  • Layari Laman iMASCU : Sistem Semakan Syarat. Klik SEMAK SYARAT

Isi maklumat yang diperlukan oleh sistem semakan. Diantara maklumat pelajar yang perlu diisi adalah :-

  • No MYKAD (12 digit no)
  • Nama
  • email
  • No Tel
  • Kategori

Lepasan SPM

Pelajar dikehendaki untuk mengisi maklumat matapelajaran yang diambil beserta dengan gred yang diperolehi dalam peperiksaan SPM. Keputusan peperiksaan percubaan juga boleh digunakan untuk Fasa Pertama.

  • Setelah mengisi sepenuhnya senarai matapelajaran dan gred, sila Klik SEMAK

Semakan keputusan akan berjaya selepas anda bersetuju dengan Terma dan Syarat yang dipaparkan dalam mesej pengesahan Pop-Up. Senarai UA/ Institusi yang pelajar layak memohon akan dipaparkan. Klik UA/ Institusi yang berkenaan untuk melihat program yang layak dipohon.

e-Panduan Permohonan Ke UiTM

Selain Sistem Syarat, pemohon juga boleh merujuk kepada sistem Selangkah Kemasukan ke UiTM.  Anda boleh membuat semakan syarat kelayakan dengan melayari Sistem Selangkah, Akademik ke UiTM. Pemohon ke Politeknik termasuk Politeknik Premier, Konvensiona dan Metro boleh juga membuat smeakan syarat kelayak menggunakan sistem e-SEMAK.

Semoga perkongsian Semakan Syarat Kelayakan UPU iMASCU ini bermanfaat buat semua pelajar. Moga ianya boleh dijadikan panduan dalam memilih UA/ Institusi dan program yang bersesuaian untuk anda. Selamat membuat semakan.