Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Pulau Pinang 2017

Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Pulau Pinang 2017. Awal puasa 1 Ramadhan 1438H akan disambut di seluruh negeri di Malaysia pada 27 Mei 2017 (Hari Sabtu). Untuk panduan umat Islam di Pulau Pinang, berikut dikongsikan Jadual Waktu Berbuka Puasa dan Imsak Pulau Pinang 2017 (Penang) bagi Bulan Ramadhan tahun 2017/ 1438 Hijrah.

Jadual rasmi Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak 2017 Pulau Pinang ini telah dikeluarkan secara rasmi oleh Jabatan Kebajikan Islam Malaysia (JAKIM). Awal Ramadhan bukanlah tarikh cuti umum di Penang. Hanya negeri Johor, Kedah dan Melaka akan bercuti pada awal puasa.

Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Pulau Pinang 2017

Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Pulau Pinang 2017 (1438H)

Berikut dikongsikan Jadual waktu berbuka puasa dan Imsak bagi seluruh Negeri Pulau Pinang tahun 2017 bersamaan dengan tahun 1438 Hijrah. Jadual ada memaparkan hari, tarikh hijriah, tarikh miladiah, waktu imsak dam waktu berbuka.

Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Pulau Pinang 2017

Panduan Berpuasa Di Bulan Ramadhan

Berikut dikongsikan sedikit maklumat panduang penting semasa berpuasa di Bulan Ramadhan.

  1. Jadual berbuka puasa dan Imsak 2017 seluruh negeri di Malaysia boleh di layari di Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak 2017.
  2. Niat Puasa dan Doa Berbuka Puasa – Klik Niat & Doa

Umat Islam adalah digalakkan untuk berniat puasa selama sebulan dengan sekali niat pada malam pertama Ramadhan. Ianya bagi mengelakkan daripada tidak sah puasa kerana terlupa berniat pada malamnya. Para ulama berpendapat kita boleh bertaklid mengikut mazhab Imam Maliki yang mengharuskan niat puasa untuk sebulan Ramadhan.

Namun begitu, jika puasa Ramadhan kita terputus oleh sesuatu sebab, seperti haidh, sakit atau lain-lain, maka niat puasa sebulan itu tidak lagi memadai untuk hari-hari puasa yang seterusnya, tetapi, hendaklah diperbaharui niat apabila tidak ada lagi perkara yang menghalang daripada puasa berturut-turut tersebut.

Maksudnya, dengan memperbaharui niat sekali lagi bagi semua hari-hari puasa Ramadhan yang berbaki, iaitu niatnya:

“Sahaja aku berpuasa esok dan sehingga akhir Ramadhan ini kerana Allah Ta’ala”.

Selamat berpuasa, semoga Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Pulau Pinang 2017 ini bermanfaat buat semua. Semoga ibadah kita diterima oleh Yang Maha Esa.