Langkah Memajukan Sukan Negara

Contoh Karangan Langkah Memajukan Sukan Negara. Berikut dikongsikan contoh karangan Bahasa Melayu (BM) buat panduan pelajar semua. Acara Sukan adalah aktiviti yang digemari oleh orang ramai dengan tujuan yang pelbagai seperti untuk kesihatan dan sebagainya.

Langkah Memajukan Sukan Negara
Langkah Memajukan Sukan Negara

Langkah Memajukan Sukan Negara

Acap kali negara kita menganjurkan sukan berprestij di dunia seperti Formula One, Le Tour De Langkawi, Sukan Komanwel dan sebagainya. Pencapaian Malaysia sebagai penganjur tidak dapat dinafikan kehebatannya. Walapun begitu, pencapaian Malaysia sebagai peserta amatlah mengecewakan. Oleh hal yang demikian, pelbagai usaha haruslah dilakukan untuk memajukan sukan negara.

Punca utama para atlet tidak bergiat lama dalam bidang ini kerana tiada jaminan masa depan kepada mereka. Oleh itu, suatu usaha harus dilakukan untuk menjamin masa depan mereka. Terutama peluang pekerjaan jika berlaku kecederaan kepada mereka. Selain itu, elaun dan pencen harus diberikan kepada mereka yang bergiat aktif dalam mewakili Malaysia, tidak kira sama ada atlet tersebut menang ataupun kalah.

Di samping itu, suatu organisasi harus ditubuhkan untuk menjaga kebajikan atlet Malaysia. Bak kata pepatah, meluntur buluh biar dari rebungnya. Oleh itu, untuk membentuk atlet, pendedahan haruslah dimulakan dari peringkat kanak-kanak. Sekolah sukan haruslah dibina di setiap daerah atau di setiap negeri. Sekolah sukan berkaitan pula dibina dari peringkat sekolah rendah. Di sekolah tersebut, kelengkapan sukan haruslah lengkap.

Segala ilmu seperti teknik pernafasan yang betul diajar selain teknik menguasai permainan sukan yang dipilih. Subjek sukan dimasukkan dalam silibus dan diuji, sama seperti ujian bagi mata pelajaran lain.

Oleh itu, pelajar tersebut akan memandang serius dalam subjek tersebut. Di peringkat sekolah pula, Bulan kesukanan perlulah diadakan. Pelbagai aktiviti kesukanan haruslah diadakan dan hadiah yang menarik pula perlulah ditawarkan sebagai ganjaran.

Selain itu, perlawanan persahabatan dalam sukan serta perlawanan peringkat sekolah haruslah ditingkatkan untuk mencungkil bakal terpendam para pelajar yang seharusnya menjadi pelapis atlet yang sedia ada. Sementelahan, kemudahan untuk sukan dan peruntukan untuk membeli peralatan sukan haruslah disediakan selain galakan daripada pihak guru dan ibu bapa.

Kesimpulannya, semua pihak haruslah bekerjasama untuk memajukan lagi sukan di negara kita. Pihak Kerajaan haruslah giat menjalankan kajian untuk memantapkan lagi sukan negara. Semua pihak termasuklah ibu bapa seharusnya memberi bimbingan dan galakan kepada anak-anak yang berkecenderungan terhadap bidang sukan. Majulah sukan untuk negara. Sumber