Pendaftaran PraSekolah 2018 Online KPM E-PraSekolah

Cara Daftar Murid PraSekolah KPM 2018 Online Melalui E-Prasekolah. Panduan buat ibu bapa dan penjaga yang mempunyai anak-anak yang berkelayakan ke PraSekolah KPM.  Pendaftaran Prasekolah 2018 Online KPM akan dibuka bermula dari 1 Mac 2017 sehingga 30 April 2017.

Permohonan kemasukan murid  boleh dibuat secara dalam talian/ online melalui applikasi e-praSekolah atau permohonan secara manual. Semakan keputusan permohonan PraSekolah [ula boleh disemak secara online ataupun manual mulai 5 Ogos 2017, tertakluk kepada pindaan.

Pendaftaran PraSekolah 2018 Online KPM

Pendaftaran PraSekolah 2018 Online KPM

Berikut dikongsikan cara-cara membuat Pendaftaran PraSekolah 2018 Online untuk panduan ibu bapa/ penjaga dalam membuat permohonan. Antara maklumat yang dikongsikan adalah syarat kelayakan memohon, link applikasi permohonan, tindakan ibu bapa/ penjaga dan semakan keputusan permohonan.

Syarat Kelayakan Memohon

Mereka yang mempunyai syarat-syarat kelayakan berikut boleh memohon. Untuk makluman, pemilihan murid ke PraSekolah KPM adalah berdasarkan merit :-

  1. Warganegara Malaysia
  2. Kanak-kanak yang mencapai umur empat tahun pada 1 Januari tahun persekolahan semasa
  3. Bagi kohort 3t, kanak-kanak yang lahir pada 2 hingga 15 Januari juga dibenarkan untuk memohon

Cara Daftar PraSekolah 2018 KPM

A. Online

Permohonan ini boleh dibuat melalui laman sesawang ePraSekolah.

Pengguna yang baru menggunakan sistem ini perlu mendaftar terlebih dahulu

  • Hanya ibu / bapa / penjaga sahaja yang dibenarkan untuk mendaftar
  • Carian Institusi hanya boleh dilakukan oleh pengguna yang berdaftar sahaja
  • Tempoh permohonan secara dalam talian bermula dari 1 Mac hingga 30 April 2017

Tindakan Ibu Bapa/ Penjaga

Ibu bapa/penjaga yang telah mengemukakan permohonan secara dalam talian hendaklah mencetak borang permohonan tersebut. Borang ini perlu dihantar ke sekolah yang dimohon berserta dokumen-dokumen berkaitan selewat-lewatnya pada 31 Mei 2017.

B. Permohonan Secara Manual

Tempoh permohonan secara manual bermula 1 Mac hingga 31 Mei 2017.

Ibu bapa/penjaga boleh mengambil borang permohonan di sekolah/ institusi yang ingin dimohon.
Borang permohonan yang lengkap diisi berserta dokumen-dokumen berkaitan hendaklah dihantar ke sekolah yang dimohon

Murid prasekolah Pendidikan Khas

Permohonan murid Pendidikan Khas mestilah disertakan dengan borang pengesahan atau lain-lain dokumen seperti berikut :-

  1. Pengesahan dari pengamal perubatan, ahli optic, ahli audiologi atau ahli psikologi, mengikut mana-mana yang berkenaan sama ada dalam perkhidmatan kerajaan atau bukan kerajaan.
  2. Surat penempatan oleh JPN/PPW/PPD
  3. Pengesahan dan pendaftaran seperti carta di LAMPIRAN A

Semakan Keputusan PraSekolah Online

Status permohonan/ keputusan boleh disemak secara online dengan mengklik butang SEMAK PERMOHONAN di ruangan LAMAN PENGGUNA. Untuk permohonan yang berjaya, anda perlu mencetak surat tawaran dan sila bawa dan serahkan kepada sekolah yang dimohon pada hari pendaftaran.

Rayuan permohonan boleh dibuat dengan mengklik butang RAYUAN PERMOHONAN pada tarikh yang akan diberitahu kelak.

Selamat membuat Pendaftaran PraSekolah 2018 Online KPM E-PraSekolah. Semoga perkongsian cara membuat permohonan PraSekolah Kementerian Pendidikan Malaysia ini bermanfaat buat semua.

7 Comments

  1. Assalamualaikum, nak tanya la. Web aduan sistem tu ada yg reply tak ye? Saya lupa pasword, dah email utk bantuan, dah 2 minggu takde jawapan?
    Ada lagi bantuan yang di sediakan ke?

  2. Assalamualaikum.. ank saya dah daftar untuk praseolah..dah sminggu saya buka nk chek samaada anak saya dapt atau tak..xblh2..psword trlupa..email silp..saya hrp ada org dpt bantu saya..

  3. Assalamualaikum.. Saya terlewat untuk mendaftar anak saya.. Ada kah permohonan untuk kemasukan 2018 masih boleh diterima?
    Anak saya lahir pd 01.10.2012

  4. try open link eprasekolah.moe.gov.my but always “this site can’t be reached” Jika dilihat pada connection. Ianya ok je. Ada cara lain untuk mohon secara online tak ?Memandangkan link diberi itu tak boleh dibuka. -.-

    • Mcmne mau cari surat tawaran pemohonan prasekolah.. sya appy cra manual di sekolah berdekatan dan sdh pn berjaya tpi cikgu d sekolah tu srh sya cetak surat tawaran..bagaimana pls help…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*